Cyprus Dietetic & Nutrition Association
Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διερεύνηση των διατροφικών προτιμήσεων του κύπριου καταναλωτή δίνοντας έμφαση στο γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα στη κυπριακή αγορά

18 Απριλίου 2022

Διερεύνηση των διατροφικών προτιμήσεων του κύπριου καταναλωτή δίνοντας έμφαση στο γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα στη κυπριακή αγορά. Σύμβολα : ΔΠ-ΚΚ-Γ

UNIVERSITY of NICOSIA -LHS- Πρόγραμμα Διαιτολογίας/Διατροφής « Διερεύνηση των διατροφικών προτιμήσεων του κύπριου καταναλωτή δίνοντας έμφαση στο γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα στη κυπριακή αγορά» Ερευνήτριες: Άντρεα Χαραλάμπους, Άντρια Κώστα, BSc Διαιτολογία/ Διατροφή Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Επιβλέπουσα: Δρ Ελένη Ανδρέου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κλινικής Διαιτολογίας/ Διατροφής Πανεπιστήμιου Λευκωσίας.

Η μελέτη αυτή αποτελεί μέρος της πτυχιακής εργασίας και επιθυμούμε να διεξάγουμε μια έρευνα με την χρήση online ερωτηματολογίων. Θέμα της εργασίας είναι «Διερεύνηση των διατροφικών προτιμήσεων του κύπριου καταναλωτή δίνοντας έμφαση στο γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα στη κυπριακή αγορά» .

Σημαντικότητα της Έρευνας:Η προαγωγή και η προάσπιση της υγείας είναι καθήκον όλων μας και συνδέεται με την κατανάλωση υγιεινών τροφών, τη διατήρηση του κατάλληλου σωματικού βάρους και τη συμμετοχή στις διάφορες αθλητικές δραστηριότητες. Παρόλο που οι Κύπριοι καταναλωτές είναι αποδέκτες πολλών μηνυμάτων που σχετίζονται με την υγεία, τη διατροφή και την άσκηση, και εμφανίζονται γνώστες της κατάστασης και πληροφορημένοι, πολλά από αυτά που γνωρίζουν και που λένε δε σχετίζονται με τον τρόπο ζωής τους. Τα χαρακτηριστικά του σύγχρονου αυτού τρόπου ζωής είναι οι κακές διατροφικές συνήθειες ή/και προτιμήσεις, η καθιστική ζωή και η έλλειψη σωματικής άσκησης, που με τη σειρά τους οδηγούν στο φαινόμενο της παχυσαρκίας ή άλλων νοσημάτων φθοράς, η οποία έχει πάρει τη μορφή επιδημίας και κρίνεται απαραίτητη η λήψη δραστικών μέτρων για την πρόληψη και αντιμετώπισή της.

Τα αποτελέσματα της παρούσας έρευνας θα μαρτυρήσουν κατά πόσο Κύπριοι ενήλικες έχουν υιοθετήσει το σύγχρονο τρόπο ζωής, αντικαθιστώντας το σπιτικό φαγητό με το γρήγορο και ανθυγιεινό. Έτσι, θα γίνει αντιληπτό κατά πόσο χρειάζεται ή όχι, ενίσχυση των υγιεινών συνηθειών από πλευράς οικογένειας, και πολιτείας.


Σκοπός της Έρευνας: Σκοπός της έρευνας είναι να ανιχνεύσει τις διατροφικές συνήθειες και προτιμήσεων των ενηλίκων Κυπρίων ηλικίας 18 ετών+, αφού η ενήλικη ζωή αποτελεί κρίσιμη ηλικία για την ανάπτυξη της παχυσαρκίας με κίνδυνο παραμονής στην ενήλικη ζωή, αλλά και τη συμπεριφορά τους απέναντι στις υγιείς διατροφικές συνήθειες και προτιμήσεις με έμφαση τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Επιμέρους σκοποί είναι να διερευνηθούν οι διατροφικές συνήθειες και προτιμήσεις και η φυσική δραστηριότητα σε σχέση με το φύλο, τον τόπο, τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και κάποιες καθημερινές συνήθειες.


Μέθοδοι: Χρήση επικυρωμένου αυτοδιαχειριζόμενου ερωτηματολογίου. Το ερωτηματολόγιο είναι ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ και η συμπλήρωση του είναι ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ και δεν θα διαρκέσει περισσότερο από λίγα λεπτά. Σας ευχαριστούμε πολύ για τον ενθουσιασμό και την υποστήριξή σας.Στη Κύπρο υπεύθυνο Ίδρυμα για την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης μελέτης είναι το Ερευνητικό Ίδρυμα Πανεπιστημίου Λευκωσίας με υπεύθυνη καθηγήτρια τη Δρ. Ελένη Ανδρέου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Ζωής και Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας (email: andreou.el@unic.ac.cy Tηλ: 22841740). Το ερωτηματολόγιο θα είναι ανοικτό για ένα μήνα 13/3/2022-25/4/2022.

Η παρούσα έρευνα είναι υπο την αιγίδα του Συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου και του στρατηγικού συνεργάτη Χαραλαμπίδης Κρίστης (και τα δυο σώματα δηλώνουν καμία σύγκρουση συμφερόντων). Σας ευχαριστούμε !

« Πίσω

© 2024 Charalambides Christis. All rights reserved.