5+1 Ακαταμάχητες και Απολαυστικές Δημιουργίες με Ωμό Χαλλούμι
14 Απριλίου 2025
Το Χαλλούμι! Aποτελεί την ισχυρή Κυπριακή γαστρονομική ταυτότητα για το νησί!
Είναι αγαπητό για την ιδιαίτερη γεύση αλλά και τη σταθερή υφή του. Σε αντίθεση με άλλα τυριά, το Χαλλούμι έχει υψηλό σημείο τήξης, που του επιτρέπει να ψηθεί ή να τηγανιστεί χωρίς να χάνει το σχήμα του.
Αν και το ψητό ή τηγανιτό Χαλλούμι είναι η πιο διαδεδομένη εκδοχή απόλαυσης, ωμό αναδεικνύει μια θαυμάσια παλέτα γεύσεων, ανάλογα με τα υλικά που θα συνδυασθεί.
Έτσι εδώ, παρουσιάζουμε 5+1 ιδιαίτερες συνταγές απόλαυσης με πρωταγωνιστή το ωμό Χαλλούμι.
- Σαλάτα με Ωμό Χαλλούμι και Καρπούζι
Αλμυρό Χαλλούμι και ολόδροσο γλυκό καρπούζι! Μία εξαιρετική πανδαισία για τον ουρανίσκο που προκύπτει μέσα από τις αντιθέσεις.
Απλά κόψτε το ωμό Χαλλούμι και το καρπούζι σε ωραίες μπουκιές. Και μαζί με μια χούφτα φύλλων δυόσμου και λίγο γλάσο βαλσάμικου θα δημιουργήσετε μια 100% αρμονία γεύσεων. Αν θέλετε, προσθέστε καβουρντισμένα φιστίκια ή καρύδια, χαρίζοντας στη σαλάτα σας μια νότα τραγανότητας.
- Σάντουιτς με Ωμό Χαλλούμι και Αβοκάντο
Είναι πολλές οι φορές που θέλουμε να ικανοποιήσουμε την πείνα μας με κάτι που να είναι ταυτόχρονα γρήγορο, εύκολο, γευστικό και θρεπτικό.
Χρειαζόμαστε λοιπόν, είτε μία φρέσκια μπαγκέτα, την οποία κόβουμε στο μέγεθος που επιθυμούμε, είτε φέτες ψωμιού ολικής άλεσης.
Στρώνουμε φέτες Χαλλουμιού και, απλώνουμε ώριμο κρεμώδες αβοκάντο.
Αν θέλουμε ένα «κλικ» πικάντικης αίσθησης προσθέτουμε ρόκα και λίγο χυμό λεμονιού. Τέλος, βάζουμε και μερικές λεπτοκομμένες φέτες ντομάτας και έχουμε ένα γευστικό σάντουιτς με ιδιαίτερες υφές.
- Στρώση με Ωμό Χαλλούμι και Παντζάρι
Παντζάρι και Χαλλούμι;
Ναι! Μαζί, δημιουργούν μια ιδιαίτερη απόλαυση. Είναι απλό: Κόβουμε φέτες από Χαλλούμι και από βραστό παντζάρι και τα βάζουμε σε εναλλασσόμενες στρώσεις. Μια Χαλλούμι, μια παντζάρι όσες φορές θέλουμε, ανάλογα με την επιθυμητή ποσότητα.
Προσθέτουμε μια πρέζα φρεσκοτριμμένου πιπεριού και θαλασσινό αλάτι που θα αναδείξουν τα αρώματα και λίγο ελαιόλαδο.
Τέλος, κάνουμε κι ένα γαρνίρισμα με μαϊντανό κι’ έχουμε μια σπάνια γήινη δημιουργία που θα ενθουσιάσει όσους και όσες θα την δοκιμάσουν.
- Μπολ με Νουντλς Κολοκυθιού και Ωμό Χαλλούμι
Καθώς η ιδέα της υγιεινής διατροφής ολοένα κερδίζει έδαφος, ιδού μια συνταγή που συνδυάζει γεύση και υψηλή διατροφική αξία.
Φτιάχνουμε αρχικά τα νουντλς κολοκυθιού, χρησιμοποιώντας τον ειδικό σπειροειδή κόφτη. Προσθέτουμε ντοματίνια, και φέτες Χαλλουμιού, μοιράζοντας μέσα στο πιάτο μια χούφτα βασιλικού. Ολοκληρώνουμε με ανάλαφρη βινεγκρέτ με ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού αλάτι και πιπέρι και έχουμε ένα πιάτο δροσιστικό, καλοκαιρινό, γευστικό και με απίστευτα χαμηλούς υδατάνθρακες.
- Μπουκίτσες με Ωμό Χαλλούμι και Σύκα
Ξεχωριστό ορεκτικό, συνοδευτικό με ένα ποτό ή ακόμη και ελαφρύ σνακ . Κόβουμε φρέσκα σύκα στη μέση, και σε κάθε μισό, βυθίζουμε ένα μικρό κομμάτι ωμού Χαλλουμιού. Στάζουμε λίγο μέλι σε κάθε φέτα και πασπαλίζουμε με λίγο θυμάρι. Ένας ωραίος συνδυασμός που αφήνει διακριτική επίγευση στον ουρανίσκο. Μια ευφάνταστη, γιορτική παρουσίαση σε platter!
Συνταγή +1 : Πιατέλα με Ωμό Χαλλούμι και Ταπενάντ (Πάστα) Ελιάς
Μια δημιουργία που θα μπορούσαμε να την πούμε και ταξίδι στη Μεσόγειο!
Γιατί, τι άλλο από 100% Μεσόγειος μπορεί να είναι το πάντρεμα του ωμού Χαλλουμιού με την πάστα ελιάς που τη λέμε και ταπενάντ;
Κόβουμε το Χαλλούμι σε ωραίες φέτες, το βάζουμε σε μια πιατέλα, και το τοποθετούμε δίπλα στην πάστα ελιάς. Αν θέλουμε ακόμα πιο αυθεντική γεύση, φτιάχνουμε την πάστα εμείς με μαύρες και πράσινες ελιές, κάπαρη, σκόρδο και ελαιόλαδο. Σερβίρουμε με ψωμί που προηγουμένως το έχουμε φρυγανίσει ή κράκερς.
Ωμό Χαλλούμι: Τιπς για καλύτερη απόλαυση!
Διαλέγουμε πάντα το κατάλληλο Χαλλούμι: Αναζητήστε ποιοτικό Χαλλούμι φτιαγμένο από μείγμα αιγοπρόβειου γάλακτος για καλύτερη γεύση.
Προσοχή, στη θερμοκρασία σερβιρίσματος: Για την καλύτερη υφή και γεύση, αφήστε το Χαλλούμι να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν το σερβίρετε.
Συνδυασμός Γεύσεων: Η ευγενική αλμυρότητα του Χαλλουμιού συνδυάζεται εξαιρετικά με τις γλυκές τις όξινες γεύσεις. Έτσι, τα φρούτα και οι σάλτσες με βάση τα εσπεριδοειδή, ταιριάζουν ιδανικά.
Είτε δοκιμάζετε Χαλλούμι για πρώτη φορά, είτε θέλετε να το συνδυάσετε δημιουργικά με νέους τρόπους απόλαυσης, αυτές οι 5+1 συνταγές με ωμό Χαλλούμι, εγγυώνται γαστρονομική απόλαυση.
Είναι απλές, ευέλικτες και αναδεικνύουν όμορφα τις φυσικές γεύσεις του τυριού.
Καλή Απόλαυση!