Cyprus Dietetic & Nutrition Association
Μετάβαση στο περιεχόμενο

Η Υψηλή Περιεκτικότητα σε Πρωτεΐνη κάνει το Χαλλούμι ακαταμάχητο!

8 Ιουλίου 2025

Οι μύστες των τυριών θεωρούν την πρωτεΐνη του χαλλουμιού, ήρωα της καθημερινής κουζίνας, και αυτό ασφαλώς μόνο τυχαίο δεν είναι.

Ας θυμηθούμε, εκείνη τη στιγμή που αφήνουμε μια φέτα χαλλουμιού στο καυτό τηγάνι. Όλοι, έχουμε ακούσει εκείνο το ιδιαίτερο τρίξιμο που αφήνει και είναι ένα στοιχείο ταυτότητας του χαλλουμιού!

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Γιατί στο χαλλούμι, υπάρχει κρυμμένη μια πλούσια ποσότητα πρωτεΐνης που προστατεύεται από το εξωτερικό καραμέλωμα, μια ποσότητα ικανή να τροφοδοτήσει τον οργανισμό μας για όλη την υπόλοιπη μέρα. Μιλάμε, για 23g  ανά 100g

Τι όμως είναι αυτή  η «Πρωτεΐνη του Χαλουμιού»;

Όπως είναι ευρύτερα γνωστό, το χαλλούμι,  παραδοσιακά παρασκευάζεται από γάλα προβάτου και κατσίκας, διπλώνεται, αλατίζεται και στη συνέχεια  μπαίνει σε άλμη.

Επειδή όλα του τα συστατικά είναι γαλακτοκομικά, η πρωτεΐνη του χαλλουμιού είναι πλήρης. Τα κορυφαία και απαραίτητα για τον άνθρωπο  εννέα αμινοξέα είναι μέσα  σε κάθε απολαυστική μπουκιά!

 Ουσιαστικά, είναι  το ίδιο ποιοτικό «καύσιμο» του ελληνικού παραδοσιακού γιαουρτιού ή  της σκόνης πρωτεΐνης ορού γάλακτος, μόνο που εδώ, στο χαλλούμι, το βρίσκουμε  στη διάσημη και λαχταριστή  μαστιχωτή υφή του χαλλουμιού, που είναι και φιλική στο γκριλ.

Πρωτεΐνη του Χαλλουμιού: Ένα απλό και καθημερινό κέρδος υγείας.

  • Μία μερίδα μόλις 100 g προσφέρει την ίδια ποσότητα πρωτεΐνης με ένα μικρό στήθος κοτόπουλου, συν μια γενναία δόση Λευκίνης ( είναι το πολύτιμο αμινοξύ που ενεργοποιεί την αποκατάσταση των μυών). Έτσι, οι δραστήριοι άνθρωποι  μπορούν να αφήσουν στην άκρη  σέικερ και μπλέντερ και να αποκαταστήσουν την ενέργεια τους μετά την άσκηση εύκολα!  στην άκρη.

Έλεγχος της πείνας σε ιδιαίτερα απαιτητικές ημέρες.

  • Η πρωτεΐνη του χαλλουμιού, επιβραδύνει τη διαδικασία της  πέψης, σταθεροποιεί το σάκχαρο στο αίμα, ενώ η πυκνή υφή του χαλλουμιού, μας κρατά χορτάτους για ώρες. Μια σαλάτα με ψημένους κύβους χαλλουμιού βοηθά πολλούς επαγγελματίες να παραμείνουν συγκεντρωμένοι ακόμη και μετά τις 3 μ.μ.

Μια γευστική και σίγουρη  λύση για χορτοφάγους.

  • Συνήθως, όσοι ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή ανησυχούν για την αναγκαία ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης. Η απάντηση σε αυτή την εύλογη ανησυχία, είναι χαλλούμι! Αντικαθιστά 100% το τόφου και είναι όπως πάντα μοναδικό σε γευστική ικανοποίηση, ειδικά στο μπάρμπεκιου.    

Απλά, συνοπτικά και επιστημονικά:

100 g Χαλλούμι

Ποσότητα

  • Πρωτεΐνη

≈ 23 g

  • Λιπαρά

25 g (κυρίως γαλακτοκομικά)

  • Υδατάνθρακες

2 g

Μαγειρικά tips για Διατήρηση Πρωτεΐνης και Γεύσης

  • Σκουπίστε το τυρί. Η περίσσεια άλμης προκαλεί πιτσίλισμα και απώλεια θρεπτικών συστατικών· ένα χαρτί κουζίνας λύνει εύκολα το πρόβλημα.
  • Ψήστε σε μέτρια-υψηλή θερμοκρασία για δύο λεπτά ανά πλευρά. Έτσι, θα εμφανιστούν  οι χρυσές ρίγες χωρίς να γίνει το εσωτερικό λαστιχένιο.
  • Γυρίστε μόνο μία φορά. Η ελάχιστη δυνατή επεξεργασία διατηρεί ταυτόχρονα τη μορφή, τους γευστικούς χυμούς και όλα τ’ αμινοξέα ζωντανά.  
  • Συνδυάστε έξυπνα. Τα χόρτα και τα φρέσκα φρούτα μαζί με το χαλλούμι,  δημιουργούν ισορροπημένα, πλούσια θρεπτικά γεύματα.
  • Αγαπημένος συνδυασμός: Ζεστοί κύβοι χαλλουμιού με καρπούζι και δυόσμο. Αυτός ο γλυκός-αλμυρός συνδυασμός δημιουργεί ένα αξέχαστο καλοκαιρινό πιάτο και η πρωτεΐνη αποτρέπει το τσιμπολόγημα μετά το γεύμα.

Χαλλούμι vs. Άλλα Τυριά του Ψυγείου

  • Τσένταρ: Παρέχει λίγη περισσότερη πρωτεΐνη αλλά έχει περίπου 1/3 περισσότερα λιπαρά και δεν «φωνάζει» στο γκριλ.
  • Φέτα: Υπέροχη σε σαλάτες, αλλά περιέχει περίπου 30 % λιγότερη πρωτεΐνη ανά μπουκιά.
  • Μοτσαρέλα: Λιώνει υπέροχα, αλλά έχει λιγότερα γραμμάρια πρωτεΐνης και δεν προσφέρει το μοναδικό «τρίξιμο» του χαλλουμιού.

Όταν χρειάζεται ένα τυρί που να αντικαθιστά το κρέας και να αντέχει την απευθείας θερμότητα, το χαλλούμι ξεχωρίζει.

Αν θέλουμε ένα τυρί που να αντικαθιστά το κρέας και ν’ αντέχει στο τηγάνι το ψάξιμο τελειώνει σε μία λέξη: Χαλλούμι!

Τέσσερα γρήγορα πρωτεϊνούχα γεύματα

Λεπτά τραγανά Τάκος: Λωρίδες χαλλουμιού στο τηγάνι σε τορτίγιες καλαμποκιού με αβοκάντο και pico de gallo.

Power Bowl: Κινόα, μπρόκολο στο φούρνο και κύβοι χαλλουμιού με λεμόνι-τσίλι και ταχίνι από πάνω.

Πρωινή Αναβάθμιση: Ράβδοι χαλλουμιού με αυγά ποσέ και σπανάκι.

Μεσογειακό “Burger”: Με μια χορταστική φέτα χαλλουμιού σε ψωμάκι τσιαπάτα με ντομάτα, βασιλικό και λίγο χούμους.

 Συχνές Ερωτήσεις για το Χαλλούμι:

Είναι το χαλλούμι κατάλληλο για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη;
Το χαλλούμι έχει λιγότερη λακτόζη από το γάλα και πολλά μαλακά τυριά. Οι περισσότεροι με ήπια δυσανεξία μπορούν να το απολαύσουν, ειδικά αν πρόκειται για ώριμο χαλλούμι.

Μπορεί να καταψυχθεί;
Ναι. Η κατάψυξη διατηρεί την πρωτεΐνη· απλώς ξεπαγώστε το στο ψυγείο όλη νύχτα και σκουπίστε το πριν το μαγείρεμα.

Η σχάρα καταστρέφει τα θρεπτικά συστατικά;
Όχι, αν ακολουθήσετε τον κανόνα των δύο λεπτών. Η γρήγορη, υψηλή θερμοκρασία ροδίζει την επιφάνεια ενώ το εσωτερικό παραμένει ζουμερό και πλούσιο σε πρωτεΐνη.

Συμπέρασμα:

Αν  θέλουμε να πετύχουμε τον συνδυασμό πρωτεΐνη-γεύση και να έχουμε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον γεύμα είτε πρωινό είτε κύριο για το μεσημέρι ή το βράδυ,  το χαλλούμι είναι  η κυπριακή απάντηση που ικανοποιεί τόσο τον ουρανίσκο όσο και έναν σύγχρονο και  δραστήριο τρόπο ζωής!

« Πίσω

© 2025 Charalambides Christis. All rights reserved.