Μουσακάς | Χαραλαμπίδης Κρίστης
Γιώργος Ερωτοκρίτου
5 Μαΐου 2023
Ο καλύτερος μουσακάς θέλει το καλύτερο φρέσκο γάλα..
Προετοιμασία
30
Λεπτά
Χρόνος Ψησίματος
45
Λεπτά
Μερίδες
11

Συστατικά
- 5 Μελιτζάνες (κομμένες σε λωρίδες )
- 4 Κολοκύθια (κομμένα σε λωρίδες )
- 4 Πατάτες μεγάλες (κομμένες σε λωρίδες)
- Ελαιόλαδο για τηγάνισμα
Για τη Σάλτσα :
- 800 γρ . κιμά ανάμεικτο (Χοιρινό, Βοδινό)
- 4 κουταλιές Ελαιόλαδο
- 1 Κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
- 2 σκελίδες Σκόρδο (πολτοποιημένες)
- 800 γρ. Ντομάτες (ψιλοκομμένες)
- 2 φύλλα Δάφνης
- 1 ξύλο Κανέλας
- 1/3 φλιτζανιού Κονιάκ
- 1 πρέζα Ζάχαρη
- Αλάτι & Πιπέρι
- 3 κουταλιές φρέσκο Μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
Για την Μπεσαμέλ:
- 1½ λίτρο Φρέσκο Γάλα Πλήρες Χαραλαμπίδης Κρίστης, 3% λιπαρά
- 4 κουταλιές Κορν Φλάουρ
- 3 κουταλιές Βούτυρο
- 2 Αυγά
- 2 πρέζες Μοσχοκάρυδο
- Αλάτι & Πιπέρι
- 1 φλιτζάνι Κεφαλοτύρι Χαραλαμπίδης Κρίστης (τριμμένο)
Οδηγίες
Για τον Κιμά:
- Βάζετε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ροδίζετε τον κιμά.
- Όταν ψηθεί, προσθέτετε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
- Αφήνετε για λίγα λεπτά να μαλακώσει το κρεμμύδι και σβήνετε με το κονιάκ.
- Αφότου εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ, προσθέτετε τις ντομάτες, τη ζάχαρη, τα φύλλα δάφνης, την κανέλα και τον μαϊντανό.
- Αλατοπιπερώνετε ελαφρά και σιγοβράζετε τον κιμά για 20 λεπτά μέχρι να “πιει” τα υγρά του.
- Αφότου γίνει ο κιμάς, τον μεταφέρετε σε ένα τρυπητό και τον αφήνετε για 10 λεπτά να κατεβάσει τα περιττά υγρά.
- Στη συνέχεια, προσθέτετε μια κουταλιά μπεσαμέλ όταν την ετοιμάσετε και ανακατεύετε.
Για τα Λαχανικά:
- Όταν κόψετε τις μελιτζάνες, τις αλατίζετε ελαφρώς και τις αφήνετε στο ψυγείο για 24 ώρες για να μειωθεί η πικράδα τους.
- Σε ένα τηγάνι, βάζετε αρκετό ελαιόλαδο για να τηγανίσετε όλα τα λαχανικά.
- Ξεκινάτε να τηγανίζετε τις μελιτζάνες μέχρι να μαλακώσουν και να μισοψηθούν.
- Κάνετε την ίδια διαδικασία με τα κολοκύθια και τις πατάτες.
Για την Μπεσαμέλ:
- Βάζετε σε μια κατσαρόλα το γάλα, το κορν φλάουρ, το βούτυρο και το μοσχοκάρυδο, ανακατεύοντας με ένα σύρμα.
- Αφήνετε να βράσει το μείγμα και να δέσει, σε μέτρια φωτιά.
- Αφότου πήξει ελαφρά, αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε τα δυο χτυπημένα αυγά, ανακατεύοντας συνεχόμενα με το σύρμα.
- Τέλος, προσθέτετε τη μισή ποσότητα του τυριού και ανακατεύετε. Ελέγχετε το αλατοπίπερο και το μοσχοκάρυδο, εάν χρειάζεται επιπλέον.
- Ρίχνετε μια κουταλιά μπεσαμέλ στον κιμά.
Το τελικό στάδιο του Μουσακά:
- Σε μεγάλο, βαθύ ταψί, κάνετε μια στρώση πατάτες.
- Από πάνω, βάζετε μια στρώση κολοκύθια.
- Ακολούθως κάνετε μια στρώση μελιτζάνες.
- Αδειάζετε πάνω στα λαχανικά τη μισή ποσότητα του κιμά.
- Ξαναβάζετε μια στρώση πατάτες, πάνω από τον κιμά.
- Από πάνω, βάζετε μια στρώση κολοκύθια.
- Βάζετε ακόμη μια στρώση μελιτζάνες και πασπαλίζετε με λίγο τυρί.
- Τέλος, βάζετε τον υπόλοιπο κιμά και τον απλώνετε.
- Από πάνω, περιχύνετε την κρέμα μπεσαμέλ.
- Ψήνετε στους 180 βαθμούς στον αέρα για περίπου 45 λεπτά.
- Προς το τέλος του ψησίματος, πασπαλίζετε με το υπόλοιπο κεφαλοτύρι.
- Αφήνετε να ροδίσει η επιφάνεια.