Ψωμάκια με Κεφαλοτύρι | Χαραλαμπίδης Κρίστης
Γιώργος Ερωτοκρίτου
Κατάλληλο για χορτοφάγους
8 Νοεμβρίου 2022
Τώρα που κρυώνει ο καιρός σιγά σιγά.. Οι ζεστές συνταγές έχουν την τιμητική τους... Ψωμάκια με Κεφαλοτύρι Χαραλαμπίδης Κρίστης.
Προετοιμασία
135
Λεπτά
Χρόνος Ψησίματος
20
Λεπτά
Μερίδες
5

Συστατικά
- 9g. ξηρή Μαγιά
- 480g. Αλεύρι σκληρό
- 50g. Ζάχαρη
- 50g. . λιωμένο Βούτυρο (ανάλατο)
- 1 Αυγό
- 240g. Νερό
- 250g. Κεφαλοτύρι Χαραλαμπίδης Κρίστης (τριμμένο)
- 1 κουταλάκι Αλάτι
- 4 επιπλέον κουταλιές Κεφαλοτύρι Χαραλαμπίδης Κρίστης (τριμμένο
- 1 αυγό & 1 κουταλιά φρέσκο Γάλα (χτυπημένα μαζί)
Οδηγίες
- Στον κάδο του μίξερ προσθέτετε τη μαγιά, το νερό, τη ζάχαρη και ανακατεύετε με ένα σύρμα μέχρι να διαλυθεί η μαγιά. Αφήνετε στον κάδο να δουλέψει η μαγιά για 10 λεπτά περίπου.
- Μετά προσθέτετε στον κάδο του μίξερ το λιωμένο βούτυρο, το αλεύρι το αυγό και το κεφαλοτύρι. Χτυπάτε για ένα λεπτό με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα.
- Στη συνέχεια προσθέτετε το αλάτι και συνεχίζετε να χτυπάτε για άλλα 5 λεπτά μέχρι να έχετε ένα ελαστικό και λίγο κολλώδες ζυμάρι.
- Μαζεύετε το ζυμάρι με μια σπάτουλα από τον κάδο του μίξερ και το μεταφέρετε σε λαδωμένο μπολ, σκεπάζοντας το ακολούθως με μια πετσέτα.
- Αφήνετε να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 90 λεπτά ανάλογα με τη θερμοκρασία του δωματίου.
- Μετά αλευρώνετε καλά τον πάγκο εργασίας σας και χωρίζετε τη ζύμη σε 8 κομμάτια.
- Πλάθετε τη ζύμη σε στρογγυλά ψωμάκια και τα τοποθετείτε μέσα σε ένα ταψί με λαδόχαρτο, αφήνοντας κενό μεταξύ τους.
- Πασπαλίζετε με ελάχιστο αλεύρι και τα αφήνετε να φουσκώσουν για άλλα 30 περίπου λεπτά, σκεπασμένα με μια μεμβράνη.
- Όταν θα είναι έτοιμα, τα αλείφετε με το διάλυμα του αυγού με πολύ μεγάλη προσοχή χωρίς να τα ξεφουσκώσετε και πασπαλίζετε με επιπλέον κεφαλοτύρι .
- Τέλος, ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 20 λεπτά.