Cyprus Dietetic & Nutrition Association
Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μελιτζανοσαλάτα και πίτα Naan | Χαραλαμπίδης Κρίστης

Θεόδωρος Ελευθερίου
Κατάλληλο για χορτοφάγους
16 Ιουνίου 2023

Μελιτζανοσαλάτα και πίτα Naan!

Προετοιμασία
10
Λεπτά
Χρόνος Ψησίματος
15
Λεπτά
Μερίδες
5

Συστατικά

Για την πίτα Naan: 

  • 200 g. αλεύρι γ.ο.χ 
  • 250 g. Στραγγάτο γιαούρτι Αυθεντικό Χαραλαμπίδης Κρίστης 
  • 2 κ.γ baking powder 
  • 1/2 κ.γ αλάτι 

Για το γλασάρισμα: 

  • 1 σκελίδα σκόρδο 
  • 2 κ.σ Χαραλαμπίδης Κρίστης μαργαρίνη original
  • 1 κ.γ σουμάκι 
  • 1 κ.γ λευκό σησάμι 
  • 1 κ.γ μαϊντανό ψιλοκομμένο  

Για την μελιτζανοσαλάτα: 

  • 3 μελιτζάνες μεσαίου μεγέθους
  • 1 κ.σ Στραγγάτο γιαούρτι Αυθεντικό Χαραλαμπίδης Κρίστης 
  • 1 κ.γ βαλσάμικο ξίδι
  • 20 φύλλα μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ ελαιόλαδο 
  • αλάτι 
  • πιπέρι 

Για τη γαρνιτούρα: 

  • Ρόδι 
  • Φύλλα δυόσμου  

Οδηγίες

Για την πίτα Naan:

  1. Σε μέτριο μπολ ανακατεύουμε με κουτάλι το αλεύρι, το αλάτι και το baking powder. 
  2. Προσθέτουμε το γιαούρτι, ανακατεύουμε να σμίξουν τα υλικά και μεταφέρουμε τη ζύμη σε καθαρό πάγκο και ζυμώνουμε με τα χέρια για 2-3 λεπτά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε ακόμη λίγο αλεύρι. 
  3. Καλύπτουμε τη ζύμη με πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη. 

Για την μελιτζανοσαλάτα:

  1. Καίμε με φλόγιστρο τις μελιτζάνες, τις βάζουμε σε ταψί και ψήνουμε στον φούρνο για 15-20 λεπτά στους 190 βαθμούς στον αέρα.
  2. Αφού κρυώσουν λίγο, τις κόβουμε στη μέση, αφαιρούμε τη σάρκα., ψιλοκόβουμε και βάζουμε σε μπολ.
  3. Προσθέτουμε το γιαούρτι, το βαλσάμικο, το ελαιόλαδο, και ανακατεύουμε καλά με σύρμα. Διορθώνουμε τη γεύση με αλατοπίπερο και ανακατεύουμε μέσα τον μαϊντανό. 
  4. Σερβίρουμε σε μπολ και γαρνίρουμε με ρόδι και φύλλα δυόσμου.

Για το γλασάρισμα της πίτας

  1. Σε μικρό κατσαρολάκι, λιώνουμε τη μαργαρίνη με το σκόρδο, το σησάμι, το σουμάκι και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. 
  2. Μοιράζουμε την ζύμη μας σε 4-5 ίσα κομμάτια και πλάθουμε σε μπαλάκια. 
  3. Προσθέτουμε λίγο αλεύρι στον πάγκο εργασίας μας και με την βοήθεια του πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε κυκλικό σχήμα. 
  4. Βάζουμε μέτριο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και την πίτα μας. Ψήνουμε και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα με φουσκάλες στην επιφάνεια της ζύμης. 
  5. Σερβίρονται ζεστές.        
© 2024 Charalambides Christis. All rights reserved.