Μελιτζάνες ψητές με γιαούρτι | Χαραλαμπίδης Κρίστης
Cuisinovia
Κατάλληλο για χορτοφάγους
31 Οκτωβρίου 2022
Μελιτζάνες ψητές με γιαούρτι και πολλά άλλα καλά..
Προετοιμασία
40
Λεπτά
Χρόνος Ψησίματος
85
Λεπτά
Μερίδες
2

Συστατικά
- 1 πίτα κυπριακή
- 1 κιλό μελιτζάνες, σε κύβους
- 80ml ελαιόλαδο
- 5 σκελίδες σκόρδα, κοπανισμένες
- Αλάτι, πιπέρι
- 500g ντοματίνια, μοιρασμένα
- 2 κουταλιές μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 2 κουταλιές κόλιαντρος φρέσκος
- 70g κουκουνάρι
Για τη σως:
- 300g Στραγγάτο Γιαούρτι Light Χαραλαμπίδης Κρίστης
- 100g ταχίνι ακατέργαστη
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 60ml χυμό λεμονιού
- Αλάτι, πιπέρι, κόλιαντρο, κύμινο
- 2 κουταλιές ελαιόλαδο
- 1 κουταλάκι ξηρό δυόσμο
Οδηγίες
- Μοιράζετε την πίτα στη μέση και την τοποθετείτε σε ταψί φούρνου με την κομμένη επιφάνια προς τα πάνω. Αλείφετε με ελαιόλαδο.
- Ψήνετε στο φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα 25 λεπτά περίπου, μέχρι να γίνει τραγανή.
- Όταν κρυώσουν εντελώς τις φυλάγετε σε ένα δοχείο με καπάκι. Μπορείτε να τις φτιάξετε έως και 2 βδομάδες πριν.
- Κόβετε τις μελιτζάνες σε κύβους 2-3 εκατοστών περίπου. Τις βάζετε σε ένα ταψί φούρνου μαζί με τα μοιρασμένα ντοματίνια. Ανακατεύετε τα σκόρδα με το ελαιόλαδο και περιχύνετε τις μελιτζάνες. Βάζετε αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε καλά. Μ
- Μεταφέρετε στον φούρνο και ψήνετε στους 175 βαθμούς στον αέρα για 50-60 λεπτά, ανακατεύοντας μια με δύο φορές, μέχρι να ψηθούν καλά.
- Αφήνετε να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου.
- Για τη σως ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί σε ένα μικρό μπλεντεράκι.
- Για να σερβίρετε βάζετε στη βάση μιας πιατέλας τη σος από γιαούρτι.
- Βάζετε από πάνω τις μελιτζάνες.
- Θρυμματίζετε τις πίττες και τις σκορπάτε πάνω από τις μελιτζάνες.
- Πασπαλίζετε με μαϊντανό, κόλιαντρο, δυόσμο φρέσκο και κουκουνάρι και σερβίρετε.