Cyprus Dietetic & Nutrition Association
Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σαλάτα με Φασόλια Μαυρομάτικα και Φέτα | Χαραλαμπίδης Κρίστης

FrixosPersonalChefing
Κατάλληλο για χορτοφάγους
10 Αυγούστου 2022

Καλοκαιρινή, δροσερή σαλάτα με Φασόλια Μαυρομάτικα παρέα με τη φέτα μας.

Προετοιμασία
40
Λεπτά
Χρόνος Ψησίματος
20
Λεπτά
Μερίδες
7

Συστατικά

  • 2 x 450g Μαυρομάτικα Φασόλια, Μπάρμπα Στάθης
  • 4 Μέτριοι Μίσχοι Σέλινο, ψιλοκομμένο
  • 5 Μικρά και Λεπτά Αγγούρια, ψιλοκομμένα
  • 3 Μεγάλα Ραπανάκια, ψιλοκομμένα
  • 8 Φρέσκα Κρεμμυδάκια, λευκά και πράσινα μέρη, ψιλοκομμένα
  • 20 Ντοματίνια, κομμένα στη μέση
  • 2 Αβοκάντο, ψιλοκομμένα
  • 3 κ.σ. Κάπαρη, χοντροκομμένη
  • 1 Φλιτζάνι Φρέσκος Μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • 8 Κλωναράκια Φρέσκο Θυμάρι, μόνο τα φύλλα
  • 3 κ.σ. Φέτες Αμυγδάλου, ελαφρώς καβουρδισμένα
  • 1 κ.γ. Θαλασσινό Αλάτι
  • ½ κ.γ. Φρεσκοτριμμένο Μαύρο Πιπέρι

Για τη Βινεγκρέτ:

  • 60ml Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο
  • 15ml Μηλόξυδο
  • 30ml Βαλσάμικο Ξύδι
  • 15ml Χυμός Λεμονιού
  • 2 κ.σ. Μουστάρδα Ντιζόν
  • 1 κ.γ. Πάστα Αντζούγιας ή 2 φιλέτα Αντζούγιας ψιλοκομμένα
  • 1 κ.γ. Ξηρό Θυμάρι
  • 1 κ.γ. Ξηρό Κόλιανδρο, αλεσμένο
  • ½ κ.σ. Μέλι

Οδηγίες

  1. Ξεκινάμε με το βινεγκρέτ όπου σε ένα μεσαίο μπολ χτυπάμε μαζί όλα τα υλικά εκτός από το λάδι. Στη συνέχεια ρίχνουμε αργά-αργά το λάδι ενώ χτυπάμε έντονα.
  2. Τοποθετούμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε υψηλή φωτιά γεμάτη ¾ με νερό. Βράζουμε, προσθέτουμε τα μαυρομάτικα φασόλια και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά με το καπάκι ελαφρά κλειστό για περίπου 20'. Σουρώνουμε και κρατάμε στην άκρη για να κρυώσουν.
  3. Χρησιμοποιούμε ένα μεγάλο πιάτο και προσθέτουμε σε αυτό το σέλινο, αγγούρια, ραπανάκια, κρεμμυδάκια, λιαστές ντομάτες, αβοκάντο, κάπαρη και το φρέσκο θυμάρι. Προσθέτουμε επίσης ¾ του μαϊντανού και 2 κ.σ. από τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε. Τα ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε.
  4. Προσθέτουμε τα μαγειρεμένα μαυρομάτικα φασόλια, ρίχνουμε το βινεγκρέτ, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε απαλά.
  5. Σερβίρουμε ενώ γαρνίρουμε με τον υπόλοιπο μαϊντανό και τα αμύγδαλα. Στο πλάι έχουμε μερικές μαύρες ελιές, κουλούρι καθώς και φέτα με ελαιόλαδο, ρίγανη και νιφάδες τσίλι.
© 2025 Charalambides Christis. All rights reserved.